Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı
 Ezberbozan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

19 Ağustos 2011 Cuma

Somali famine: Turkish PM Erdogan visits Mogadishu

Egemen Bagis
 

Recep Tayyip Erdoğan (R), savaşın yakıp yıktığı şehri gitmek için en yüksek profilli yabancı lider
Recep Tayyip Erdogan (R) is the most high-profile foreign leader to go to the war-torn city)
Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan and his wife have arrived in Somalia's capital to highlight the need for greater famine relief.
It is a rare visit by an international leader to Mogadishu, which has been devastated by years of fighting.
A plane with a delegation accompanying Mr Erdogan had a narrow escape when a wing touched the runway as it landed, the Turkish news agency Anatolia says.
East Africa is suffering from its worst drought in 60 years.

The UN estimates that some 12 million people have been affected.
Somalia, where five districts have been suffering from famine, has been worst hit. Much of the country is controlled by the Islamist al-Qaeda-linked al-Shabab group, which has banned many aid agencies from its territory.
Foreign visitors to Mogadishu are a rarity, but since al-Shabab recently made what it called a tactical withdrawal from the capital, a few international politicians have come to see for themselves the thousands of famine victims pouring into the city.
Cholera warning Mr Erdogan is the most high-profile figure so far to visit Mogadishu, which is now controlled by the weak interim government and by a 9,000-strong African Union force (Amisom).
Correspondents say Turkish flags are flying at the airport, the port and on one of the capital's main thoroughfares.
He travelled through the city in a bullet-proof car, in contrast to the armoured personnel carrier usually used by Somalia's President Sheikh Sharif Ahmed.
Mr Erdogan said Turkey would open an embassy in Mogadishu to help distribute aid for famine victims.
His trip comes days after Turkey and other Muslim countries pledged $350m (£212m) for famine relief.



BACK 1 of 9 NEXT
Turkey has not only sent food and medical aid to Somalia, but has raised $115m from the Turkish public.
Mr Erdogan, who is accompanied by his wife, daughter and an entourage consisting of cabinet members and their families, will observe the distribution of Turkish aid in the internally displaced people's camps.
Meanwhile, the UN is warning of an outbreak of cholera among Somali famine victims.
One hospital in Mogadishu has registered more than 4,000 victims.
"The situation at the moment is pretty critical," said Nancy Balfour of the UN children's agency, Unicef. "The combination of diarrhoeal disease and malnutrition is absolutely deadly for children."
"Normally, diarrhoea would not kill children, but children in as malnourished a state as we have in Somalia, cannot stand the disease, and many, many will die if this outbreak gets out of control," she told told the BBC's Network Africa programme.
Ms Balfour said she feared that there were many more cases in the interior of Somalia, which Unicef was having difficulty in reaching.
Before the main cholera season had even started in October, the conditions are already in place for cholera to spread rapidly, she said.
"The conditions are perfect for disease transmission: People are living in crowded conditions, they're using unprotected water sources - usually shallow wells that are open and easily contaminated - and people are very weak from the malnutrition."
More than 100,000 people have arrived in Mogadishu in the last two months in search of food.
The UN says 3.2 million people - almost half the population - are in need of immediate life-saving assistance in Somalia, which has been wracked by civil war for two decades.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi, daha fazla kıtlığın giderilmesi için ihtiyaç vurgulamak için Somali'nin başkenti geldiler.
Bu, uluslararası bir lider tarafından Mogadişu, yıllarca mücadele harap olmuştur nadir bir ziyaret.
Erdoğan'ın beraberindeki bir heyet ile bir uçak, bir kanat piste indi dokunduğunda dar bir kaçış vardı, Türk haber ajansı Anadolu diyor.
Doğu Afrika'da 60 yıl içinde en kötü kuraklık muzdarip.
BM tahminlerine yaklaşık 12 milyon insan etkilenmiştir.
Beş ilçe kıtlık muzdarip olan Somali, hit kötü olmuştur. Ülkenin kendi topraklarında birçok yardım kuruluşları yasakladı El-Kaide bağlantılı İslamcı El-Şebab grubu tarafından kontrol edilir.
Mogadişu için yabancı ziyaretçiler, eşine az rastlanır bir, ancak El-Shabab yakın zamanda sermaye taktik bir geri çekilme olarak ne yaptı bu yana, birkaç uluslararası politikacılar, kendilerini şehir içine boşaltılarak kıtlık kurbanlarının binlerce görmek için gelmiş.
Kolera uyarıErdoğan, şimdiye kadar zayıf geçici hükümet ve 9.000 kişilik Afrika Birliği gücü (Amisom) tarafından kontrol edilir Mogadişu, ziyaret için en yüksek profilli bir rakam.
Muhabirler, Türk bayrakları, havaalanı, liman ve başkentin ana caddelerinden biri üzerinde uçan söylüyorlar.
O genellikle Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed tarafından kullanılan zırhlı personel taşıyıcı aksine, kurşun geçirmez bir araç şehir gezdi.
Erdoğan, Türkiye'nin kıtlık kurbanları için yardım dağıtmak yardımcı Mogadişu bir büyükelçilik açacağını söyledi.
Onun gezisi, Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerde kıtlığın giderilmesi için $ 350 (£ 212m) taahhüdünde gün sonra geliyor.



GERİ 1 9 sonraki
Türkiye sadece gıda ve tıbbi yardım Somali'ye gönderilir, ancak Türk kamu 115m ABD doları yükseltti.
Karısı, kızı ve kabine üyeleri ve aileleri oluşan bir maiyeti eşlik ettiği Erdoğan, yerinden edilmiş insanların kamplarını Türk yardım dağıtım gözlemlemek olacaktır.
Bu arada, BM, Somalili kıtlık kurbanları arasında bir kolera salgını uyarıdır.
Mogadişu'daki hastane 4.000 kurbanları daha tescil etmiştir.
"Şu anda durum oldukça kritik" BM çocuk ajans, Unicef ​​Nancy Balfour söyledi. "Ishalli hastalık ve yetersiz beslenme arada çocuklar için kesinlikle öldürücüdür."
"Normalde, ishal çocuk öldürmek değil olurdu, ama biz Somali'de var gibi gibi yetersiz beslenmiş bir devlet çocuklar, hastalığın durmak değil., Ve bu salgının kontrol dışarı alır eğer pek çok, pek çok ölmek olacak," diye BBC'nin Ağ Afrika programı söyledi söyledi .
Ms Balfour o korkulan Unicef ​​ulaşmada zorluk olmamdı daha birçok durumda, Somali'nin iç olduğunu söyledi.
Ana kolera sezon hatta Ekim ayında başlamıştı önce kolera hızla yaymak için, şartlar zaten yerinde, dedi.
"Koşulları, hastalık bulaşma için mükemmel: İnsanlar kalabalık koşullarda yaşayan, korumasız su kaynakları kullanarak konum - açık ve kolay bir şekilde kontamine genellikle sığ kuyulardan ve insanların kötü beslenme çok zayıf."
Mogadişu yiyecek aramaya son iki ay içinde 100.000 'den fazla kişi gelmiş.
- Ülke nüfusunun neredeyse yarısı, yirmi yıldır iç savaşın harap olmuştur Somali, acil hayat kurtarıcı yardımı ihtiyacı olan BM, 3,2 milyon kişi diyor.


Tam Yol Devam !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türkiye'nin Partisi AkParti

Popüler Yayınlar