Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı
 Ezberbozan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

19 Haziran 2011 Pazar

Başbakan Erdoğan ve AK?Parti'nin büyük zaferinin yankıları sürüyor.

Türkiye'yi önümüzdeki 14 yıl Erdoğan yönetecek

Başbakan Erdoğan ve AK?Parti'nin büyük zaferinin yankıları sürüyor. Dünyanın önde gelen basın organları, gözlerin yeni dönemde de Erdoğan ve Türkiye'nin üzerinde olacağını yazdı.
Dünyanın önde gelen basın organlarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonrası zaferi ve Erdoğan’ın Orta Doğu gelişmelerindeki politikalarına geniş yer ayrıldı. New York Times gazetesi, başyazısında Erdoğan’ı Suriye konusundaki tavrı için tebrik ederken, Financial Times gazetesi ve Time dergisi geniş Erdoğan profilleri yayımladı. New York Times’ın “Suriye’nin kabusu” başlıklı yazısında Türkiye’ye sığınan Suriyelinin çilesine yer verilirken, “ABD Başkanı Obama ve diğer liderlerin, Suriye Devlet Başkanı Esad ve çevresindekileri cezalandırıp yalnızlaştırmak için yeni yollar bulması gerektiği” ifade edildi.


Acı çeken müslümanların sesi

Financial Times’da yayımlanan “Haberlerdeki kişi: Recep Tayyip Erdoğan” başlıklı yorumda ise Erdoğan’ın artık bir “ritüel” haline gelen balkon konuşmasındaki Bosna, Şam ve Batı Şeria vurgularına dikkat çekilerek “Dünyanın acı çeken Müslümanlarını korumak adına böylesi bir çıkışla, Erdoğan’ın Türkiye’de Osmanlı sultanı tavrı takınmakla eleştirilmesi şaşırtıcı gelmiyor” denildi. Erdoğan’ın kendine güveninin Ak Parti 2002’de iktidara geldiğinden bu yana ciddi bir dönüşüm geçiren Türkiye’nin artan özsaygısını yansıttığını ifade eden Financial Times muhabiri Delphine Strauss, Erdoğan’ın simit satıcılığından başbakanlığa giden yolda yaşadığı değişimi anlattı.

Büyük başarısı anayasa olacak

Haberde, “Ancak belki de en önemlisi, Erdoğan artık Türkiye’nin yerleşmiş seçkinleriyle savaşan bir dışarlıklı değil” yorumunu yapan Strauss, Erdoğan’la ilgili eleştiriye tahammül edemediği ve çok güçlendiği yönünde endişeler olduğunu aktardı. Strauss, “Erdoğan’ın önümüzdeki 14 yıl daha Türkiye’yi yönetebilecek olması kendisine oy vermeyen yüzde 50’yi alarma geçiriyor” dedi. Strauss, yorumunu “Erdoğan’ın siyasetteki ağırlığı Türkiye’ye istikrar getirirken bölgedeki nüfuzunu artırdı. Başbakan’ın en büyük mirası Türkiye’nin başarısının baskın bir lider olmadan da sürmesini sağlayacak bir anayasa olacaktır” cümleleriyle tamamladı.

Halkın adamı olmaktan hoşlanıyor

Time dergisinde Rana Faroohar imzasıyla yayımlanan “Başbakan Erdoğan: Türkiye’de Halkın Adamı” başlıklı makalede ise yaptığı bir konuşmada okuduğu bir şiir dolayısıyla 1999 yılında 10 ay hapis cezasına mahkum edilen Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta sonu yapılan seçimlerde oyların neredeyse yüzde 50’sini elde etmesi “şiirsel adalet” olarak nitelendirildi. Erdoğan’ın en önemli özelliklerinden birinin kendini “halkın adamı” olarak göstermekten hoşlanması olduğunu belirten Faroohar, bu imajın Ortadoğu’daki diğer halkların gözündeki geçerliliğine de değindi.

Yeni hükümeti bekleyen riskler

Arap Baharı’nın Türkiye’ye nasıl bir yükselen güç olmak istediği yönünde sorular sordurduğunu ifade eden Faroohar, Erdoğan hükümetine yönelik eleştirileri sıralayarak “Bütün bunlar Türkiye’nin üçüncü döneminde Ak Parti’den neler bekleyebileceği sorularını yaratıyor. Erdoğan’ın partisi büyük bir zafer elde etmiş olabilir ancak her yönden engeller çıkıyor. Ekonomi güçlü olsa da dengelenmeye ihtiyacı var. İhracat yavaşlıyor, cari açık büyüyor. Ülkede çok fazla sıcak para var ve her an kaçabilir. Politika yapıcılar istihdam piyasasını gevşetme ve vergi reformu uygulama ihtiyacı hissediyor. Türkiye’nin geleceği belirleme hırsı Ortadoğu’nun eski rejimleriyle iş yapan muhafazakar Türk girişimcilere kurban ediliyor” dedi.

Gözler O’nun üzerinde olacak

Erdoğan’ın yeni anayasa hazırlanması sürecini çok iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Faroohar, “Eğer insan hakları ve bireysel özgürlüklere odaklanabilirse, Türkiye’yi kalkınmasının yeni aşamasına geçiren insan olarak hatırlanır. Her halükarda gözler Erdoğan’ın üzerinde olacak” dedi.

Türkiye'nin Partisi AkParti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türkiye'nin Partisi AkParti

Popüler Yayınlar